Wed01192022

Last update02:18:05 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια μελλοντική κρίση

  • PDF

mpegkas-new-2019Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου της Λούκας Κατσελη «Δίνες και ευθύνες».

Η πρώτη επισήμανση που έχω να κάνω και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η παρουσία και στο πάνελ των εισηγητών αλλά και στο κοινό, ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.

Έχει σημασία η επισήμανση αυτή γιατί αφορά την παρουσίαση ενός καθαρά πολιτικού πονήματος και όχι λογοτεχνικού η κοινωνικού.

Οι απόψεις που κατέθεσε η κα Κατσέλη και μέσω του βιβλίου αλλά και μέσω της τοποθέτησης της είναι στην κρίση καθενός από μας.

Από τη μεριά μου, στο άρθρο μου αυτό επιθυμώ να εστιάσω σε μια συγκεκριμένη άποψη που κατατέθηκε από την κ. Κατσέλη, η οποία είπε και έγραψε:

«Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση στο μέλλον, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε το μέλλον, οργανωνόμαστε σαν κοινωνία για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε αποφασίσει και αξιολογούμε (μετρούμε) το αποτέλεσμα ώστε να προβούμε εγκαίρως σε διορθωτικές κινήσεις»

Δήμος Ιωαννιτών, Σεπτέμβριος 2014.

Η νέα δημοτική αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της, απευθύνεται στους πολίτες μιλώντας για μια επανεκκίνηση στη λειτουργία του δήμου, με βασικές αρχές τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανά τομέα και την διαβούλευση αυτού του σχεδιασμού με την κοινωνία, ώστε οι πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι των επιλογών για το αύριο του δήμου.

Όχι αποσπασματικές επιλογές, όχι επιλογές με πελατειακά κριτήρια!

Αυτού του τύπου οι επανεκκινήσεις απαιτούν και χρόνο και αλλαγή νοοτροπίας και για να ριζώσουν θέλουν την ενεργή συμπαράσταση των υγειώς σκεπτόμενων πολιτών και την διάθεση, από τους διαθέτοντας τα μέσα, να επικοινωνηθεί σωστά η άποψη αυτή.

Την ίδια ώρα προσκαλούσαμε και προκαλούσαμε όλες τις συλλογικότητες, (περιφέρεια, πανεπιστήμιο, επιμελητήρια, επαγγελματικούς φορείς κλπ),να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, ισότιμα και να συνδιαμορφώσουμε τους στόχους.

Σημειολογία: Δήμος- Φορείς- Πολίτες: ΜΑΖΙ!

Ας πάμε λοιπόν στο μέτρημα.

Τα καταφέραμε;

Σε πολλά τα καταφέραμε σε αλλά όχι.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποια απ αυτά που καταφέραμε.

Οικονομική εξυγίανση, σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, τοπικό σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σχέδιο τουριστικής και πολιτιστικής προβολής, το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΙ για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών κλπ.

Να ξεκαθαρίσω ότι όλα τα σχέδια συνοδευόταν από έργα και δράσεις μελετημένα, κοστολογημένα και πολλά απ αυτά εντάξαμε στο ΠΕΠ Ηπείρου με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και κάποια απ αυτά πρόλαβαν και ξεκίνησαν να υλοποιούνται επί των ημερών μας.

Κλείνω.

Οι πολίτες θα κάνουν το μέτρημα.

Θα ζητήσω απ τη μεριά μου, στο μέτρημα αυτό να λάβουν υπ όψη τους δυο παράγοντες:

Α) Η υλοποίηση των μεγάλων και ολοκληρωμένων σχεδίων θέλει χρόνο και συνεχή διεκδίκηση χρήματος.

Β)Η κάθε νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να ασπάζεται την αρχή της συνέχεια και να σέβεται την παρακαταθήκη που παρέλαβε ώστε να οδηγηθούμε στην ολοκλήρωση των σχεδίων.

Έχει το δικαίωμα να διορθώνει δεν έχει κανένα δικαίωμα να ακυρώνει και να διαγράφει, ορμώμενη από ταπεινά ένστικτα.

Κακό κάνει στο τόπο.

Αν δεν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις κάθε τέσσερα χρόνια θα γυρνάμε στην αρχή και θα οδηγούμε τον τόπο, με μαθηματική ακρίβεια, στη στασιμότητα αν όχι στην οπισθοδρόμηση.

Όλες οι παραπάνω σκέψεις, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση στο μέλλον, στο βαθμό που εξαρτάται απ την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο βαθμό που η αυτοδιοίκηση θέλει να συμβάλει.

Υ.Γ. Ας εκλάβουμε τις παραπάνω σκέψεις και απόψεις και ως διάθεση να συμβάλω σε έναν υγιή προβληματισμό και διάλογο με αφορμή τη θλιβερή επέτειο του απολογισμού ενός χρόνου, μετά την ανάληψη καθηκόντων απ τη νέα δημοτική αρχή.

*Γράφει ο Θωμάς Κ. Μπέγκας