Sun06202021

Last update02:18:05 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Ιωαννιτών

  • PDF

O προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2021 ο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να κατακρίνει τη δημοτική αρχή για την πρωτοφανή καθυστέρηση, κάτι που παραδέχτηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, που έκανε και την κεντρική εισήγηση.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού φτάνει στα 150.635.240 ευρώ και ήδη έχει την σύμφωνη γνώμη από το Παρατηρητήριο.

Από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα που έκανε την εισήγηση τονίστηκε ότι είναι ρεαλιστικός, προσαρμοσμένος στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και έχουν ληφθεί υπόψη τα αποτελέσματα εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δύο προηγούμενων ετών 2019 και 2020.

«Η καθημερινότητα μας αναγκάζει να αναμορφώνουμε τον προϋπολογισμό συνεχώς και υποχρεωτικά πλέον, αφού είμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε στενά τα στοιχεία εκτέλεσής του και να παρεμβαίνουμε άμεσα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές τις αντίστοιχες τροποποιήσεις.

Ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια νοικοκυρέματος στα οικονομικά του, ώστε να μην δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος σε όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί του, να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τα νομικά του πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους και να χρηματοδοτεί έργα και δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων» τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Βάββας.

Υπογράμμισε ότι διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να μειώνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες προς του πολίτες και χωρίς να θίγονται βασικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Βασικές κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια που αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό είναι:

-Η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα της ΒΑΑ, του ΣΒΑΚ και του ΣΔΒΕ

-Η αξιοποίηση του Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

-Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων

-Η περαιτέρω μείωση και ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών

-Η αύξηση των ιδίων εσόδων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας

-Η βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου (υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης)

-Η υλοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών του πολίτη με το Δήμο

-Η στήριξη των Νομικών Προσώπων του Δήμου στους τομείς των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Πολιτισμού

-Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η λήψη μέτρων για την ενίσχυση των ΜΜΕ του Δήμου μας

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί όρθιος ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

«Όσα μπορούσε να κάνει ο Δήμος το έπραξε στο μέγιστο βαθμό. Η μείωση των ανταποδοτικών τελών για όλα τα νοικοκυριά είναι μία απόφαση που δεν μπορεί να μηδενίζεται. Σαφώς η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Αναφερόμενος στο θέμα του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου τόνισε ότι ένα διαχρονικό αίτημα, ένα διαχρονικό ζήτημα λύνεται κι αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα.

«Θα παραχωρηθούν χώροι στην πόλη και το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές. Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχουν σχέδια επί χάρτου αλλά να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Κι αυτό κάνουμε», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε όλους τους δημοτικούς συμβούλους για τις προτάσεις και τις θέσεις επί του προϋπολογισμού, του πιο σημαντικού εργαλείου που έχει ο δήμος για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Η αντιπολίτευση

«Ψηφίζουμε αλλά δεν ελπίζουμε». Με αυτή την φράση ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, έκλεισε την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2021 στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Νωρίτερα, ο κ. Μπέγκας επέκρινε την χαρακτηριστική καθυστέρηση με την οποία η δημοτική αρχή έφερε για έγκριση τον προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρονιά, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία εκ μέρους της.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχετε ακόμα επιδείξει τα πρέποντα αντανακλαστικά για τις συνθήκες που ζούμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ελάχιστες ενέργειες εκ μέρους σας για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Ακόμα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων από τους πολίτες που παρουσιάσατε πριν λίγες μέρες, κι αυτή με μεγάλη καθυστέρηση σύμφωνα μάλιστα και με τον πρώην αρμόδιο αντιδήμαρχο, έχει βρει ελάχιστη ανταπόκριση καθώς η διαδικασία υποβολής είναι πολύπλοκη», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020 ο κ. Μπέγκας επισήμανε πως τα στοιχεία των απορροφήσεων αλλά και οι απώλειες χρημάτων από το ΕΣΠΑ αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητά της.

Καταλήγοντας υπογράμμισε, η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» τον υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό αναγκαστικά, χωρίς όμως να ελπίζει ότι θα αναστρέψει την αναποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή σε όλους σχεδόν τους τομείς ευθύνης της.

Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» η εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κοσμά. Ανέφερε ότι o προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός είναι τυπικός και δεν αποτυπώνει καμία αναπτυξιακή πολιτική για το δήμο. Η κ. Καλογιάννη μίλησε για μια τυπική συζήτηση καθώς την παρούσα δημοτική αρχή δεν την ενδιαφέρουν οι σοβαρές επενδύσεις αλλά πορεύεται χωρίς σχέδιο. Η παράταξη έδωσε θετική ψήφο με σειρά παρατηρήσεων που κατέθεσε.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» και ο Βλάσσης Παπαχρήστος, υποστήριξαν ότι ο Δήμος πρέπει να γίνει διεκδικητικός και να εξετάσει κατευθύνσεις μέσα από τις οποίες θα διασφαλιστούν έσοδα. Η παράταξή του απείχε από την ψηφοφορία.

Η Όλυ Τσουμάνη εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός και ευθυγραμμίζεται με τις αρχές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και καταψήφισε.

Ο Χρήστος Πατσούρας, από την παράταξη της Αριστερής Παρέμβασης, είπε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών που είναι ενταγμένος στη λογική του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Ο κ. Πατσούρας καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» καυτηρίασε το γεγονός απουσίας αυτοτέλειας των Δήμων καθώς έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν. Σημείωσε ότι η δουλειά που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να έχει συνέχεια.

Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού ήταν ένας άθλος και κάλεσε όλους του δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν ως μια πολιτική κίνηση ευθύνης.