Sun06202021

Last update02:18:05 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Κινητοποίηση σε Εφορία και Δημαρχείο, απο τον Εμπορικό Σύλλογο

  • PDF

agora-ioanninwn-1Το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών, δεν αφαιρεί από την κυβέρνηση την ευθύνη να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ο οποίος ετοιμάζει κινητοποίηση στην Εφορία και αυτοκινητοπομπή στην πόλη, με κατάληξη στο Δημαρχείο, για αύριο το πρωί.

«Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για στήριξη τάχα των επαγγελματιών, υπολογίζεται ότι ένα 25% τουλάχιστον από εμάς δεν θα αντέξει μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και θα κλείσει. Είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία αυτών που ζορίζονται περισσότερο είναι μικρές επιχειρήσεις που η πανδημία τούς έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

Οι αναστολές πληρωμών και οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι. Ήδη, τα δήθεν προσωρινά μέτρα, κρατούν δέκα μήνες τώρα

Ταυτόχρονα, είναι απαράδεκτη η στάση των τοπικών αρχών, με τον Δήμο Ιωαννίνων να μας κοροιδεύει μπρος τα μάτια μας. Ενώ έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες «μείωση των δημοτικών τελών», μετά από δικές κινητοποιήσεις, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Στην ίδια λογική και η Περιφεριακή αρχή, που εξήγγειλε ένα «πρόγραμμα στήριξης», για λίγους και μεγάλους, που ακόμα και αυτοί θα δουν χρήματα μετά το καλοκαίρι. Ο κ. Καχριμάνης σε συνάντηση του με αντιπροσωπία του Συλλόγου μας, μετά από κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε, νίπτει τας χείρας του, πετώντας το μπαλάκι σε κυβέρνηση και Ε.Ε. να πάρουν μέτρα», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Τα αιτήματα

«Εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας, την κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ζωντανεύουμε τους συλλόγους και τα σωματεία μας και διεκδικούμε:

• Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

• Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

• Ο τρέχον κύκλος της "επιστρεπτέας προκαταβολής" να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

• Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.